Latin-Amerikában távcsővel

Latin-Amerikában távcsővel

Madaras fotók Bahia Solano környékéről

2022. február 07. - danimadarasz

Bahia Solano környékéről azt az infót szereztem mielőtt Kolumbiába jöttem, hogy ez egy szuperbiztonságos hely, ahol akár egymagamban is bejárhatom azokat a területeket, amik madaras szempontból számítanak. Sajnos az elmúlt pár hónapban kicsit megváltozott a biztonsági helyzet Bahia Solano környékén. Valami olyasmit magyaráztak a helyiek, hogy eddig egy banda uralta a kokókereskedelmet, de néhány hónapja megjelent egy trónkövetelő banda és mostanában előfordulnak mindenféle összetűzések a működési területükön. Ez elég rosszul hangzik elsőre, de valójában sokkal kevésbé probléma, mint amennyire annak tűnik. Több helyi forrásból is azt hallottam, hogy szerencsére ezek a bandák egymással vannak elfoglalva és nem célpontjuk a civil lakosság vagy a turisták. A másik jó hír pedig hogy ezek az összetűzések tényleg csak azokra a területekre korlátozódnak eddig, ahol ezek a bandák jelen vannak. A helyiek pedig pontosan tudják, hol vannak ezek a rizikós területek. Az érintetlen dzsungel sok esetben az lehet, de ezt leszámítva Bahia Solano környékén egyedül Mutis néhány kerülete para. 

Tehát a turistának annyi plusz tennivalója van az új helyzetben, hogyha nem szervezetten megy kirándulni vagy programozni, akkor előtte körbe kell kérdezni a helyieknél, hogy a kirándulás úticélja rizikós-e vagy nem. Jó, az igaz, hogy az egyik Mutisban töltött éjszakán volt egy lövöldözés a város egyik “rossz” részén, de abból csak annyit vettem észre, hogy elment az áram (állítólag az egyik banda vágta el a vezetéket, de lehet nem), a lövöldözés részt átaludtam. Onnan tudok róla, hogy másnap mindenki erről beszélt és a rendőri és katonai jelenlét is erősen megugrott a városban. Amúgy is megdöbbentően magas Mutisban az egy főre eső katonák száma, de ehhez képest is sokan lettek az utcán. Többen mutattak hangfelvételeket is, innen tudom, hogy tényleg erős lövöldözés volt, de nem bandatag helyiek vagy turisták elvileg nem voltak érintettek semmilyen szinten, csak az áramszünettel. Kicsit rosszul hangzik, de nem kell túlgondolni, például favelákba sem járkál a nem odavalósi éjszakánként, legalábbis ha van esze. 

Madarászként sajnos főleg olyan területekre szerettem volna kilátogatni Bahia Solano környékén, ami más, normális utazónak vagy turistának eszük ágába se jutna. Ezért engem olyan szempontból érintett az új biztonsági helyzet, hogy több, egymástól független helyitől is azt a tanácsot kaptam, hogy csak vezetővel kóricáljak azokon az ösvényeken, ahol eredetileg egyedül szerettem volna. Úgyhogy felfogadtam a régió legjobb madarászguide-ját és vele jártuk a terepet néhány napig, majd elmagyarázta, hogy melyik területeken mozoghatok nyugodtan egyedül és merre ne menjek. Utólag mondhatom, hogy habár jóval megdobta a költségvetésem, mégis nagyon jól jártam, hogy így alakult. Balmes fantasztikus guide és ahhoz képest, amennyibe egy guide szokott kerülni, még kifejezetten olcsó is. További előnye, hogy míg egy guide általában 8 órát vállal, Balmes nem vacakolt, napi 12-15 órákat toltuk a madarászást, minimális szünetekkel. Nem csak madarászoknak ajánlom, hanem bárkinek, aki kicsit szeretne megismerkedni az esőerdei élővilággal. Nem csak a madarakat vágja, hanem a többi élőlénycsoportot is és nagyon jó szeme van, mindent észrevesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://danimadarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2117285312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása