Latin-Amerikában távcsővel

Latin-Amerikában távcsővel

Tömegközlekedés Costa Ricában

2020. március 26. - danimadarasz

Egyedül utazom és a bankszámlám sem végtelen, úgyhogy autóbérlés helyett a tömegközlekedést veszem igénybe. Nem élek Costa Ricában, de az itt töltött idő alatt, ha nem is hétdanos feketeöves nagymester, de minimum egy kéköves szintet szerintem elértem tömegközlekedésben. Costa Ricában a közlekedés elég latinos. Megvannak a sajátosságai, amiken azért első ránézésre nehéz kiigazodni, úgyhogy íme egy kis segítség.

Vonat

Costa Ricában van vonat, de úgyse odamegy, ahova te szeretnél, úgyhogy mindegy is.

Busz

Röviden: olcsó, sok jár, és szinte mindenhova el lehet jutni busszal. Cserébe meglehetősen lassú, mert a buszok többsége minden bokornál megáll. A rendszer egy-két fokkal bonyolultabb, mint máshol.

Hosszabban: Meglehetősen olcsó és jó a buszközlekedés. Nagyon sok járat van, egész sűrűn. Szinte mindenhova vagy legalábbis minden hely közelébe el lehet jutni busszal. Cserébe viszont, hát, a buszközlekedésnek van egy-két sajátossága Costa Ricában. Például a buszmegállók. Nem jelölnek minden buszmegállót. Vannak olyanok, amikről csak a helyiektől tudhatjuk meg, hogy léteznek. Például az étteremmel szemben lévő kilóméterkő vagy a két kilométerre lévő bekötőút, stb. Ha valaki buszmegállót keres, érdemes megkérdezni valakitől a környéken, hogy hol van, mert ha jellegzetes buszmegállókat keresi valaki, lehet, hogy nem talál. Pedig fontos megtalálni, mert a megállón kívül nem áll meg a busz, csak leszálláshoz. Ha már megvan a buszmegálló, még akkor sincs sínen minden. Menetrenddel nem találkoztam buszmegállóban, de még olyat se láttam, hogy ki lenne írva, hogy milyen járatok állnak meg. A buszokon általában van felirat, de az nagyon sokszor nem fed át az uticéllal. Lehet a kiindulási hely vagy egy útközbeni megálló, de az is lehet, hogy csak kintfelejtődött régebbről. A megoldás ilyenkor is: le kell inteni a buszt és kérdezni kell. Jó hír, hogy akárcsak a helyiek általában, a buszvezetők is nagyon segítőkészek. Szerencsére már létezik néhány applikáció, amik megpróbálnak rendet teremteni a káoszban. Sokat segítségek, de közel sem tökéletesek.

A távolsági buszoknál még tovább bonyolódik a helyzet. Egy adott uticélra több cég is üzemeltet járatokat. Sok helytől eltérően Costa Ricában a különböző cégek nem feltétlenül tömörülnek egy terminálon, itt a nagyobb városokban mindegyik cégnek megvan a saját terminálja, a többi cég állomáshelyeitől néha egészen messze. A különböző cégek ráadásul eltérő üzletpolitikát folytatnak. Van ahol előre kell venni a jegyet a pénztárban, van ahol a buszsofőrnél, van ahol helyjegyet is adnak és szigorúan csak annyit ahány szék van. Más esetekben egyszerűen nincs olyan létszám, aminél már azt mondják, hogy tele a busz. Gyakran előfordul, hogy a teljes útra meg kell venni a jegyet, függetlenül attól, hogy milyen távolságra mész. További jellegzetesség, hogy a távolsági buszok többsége is minden megállóban megáll, ahol várakozik valaki, emiatt meglepően hosszúra nyúlhatnak egészen kistávolságú utazások is.

Shuttle

Vannak cégek, amik kisbuszokat indítanak városok között. Néha lehet neten is foglalni rájuk helyet. Valószínűleg gyorsabbak, mint a sima buszok, de nem próbáltam őket, mert aránytalanul drágábbak.

Taxi

A taxi Pesthez képest nagyon olcsó és jó sok is van belőlük. Nem láttam olyat, hogy óra alapján számolták volna a viteldíjat, inkább hasraütés meg szimpátia alapján mehet a dolog. Legalábbis volt olyan, hogy egy jó hangulatú beszélgetés után háromezer helyipénzt fizettem, míg ugyanazért a távért egy csendesebb út után négyezret. Lehet, hogy az előre alkudozás is működik.

Zugtaxi

Ha egy kocsmában kérjük meg pultost, hogy hívjon nekünk taxit, akkor kisebb városokban könnyen előfordulhat, hogy nem hivatalos taxi érkezik, hanem a pultos egy ismerőse. Mivel a zugtaxizás illegális, kerülik a rendőröket. Egyszer, amikor beültem egy ilyenbe és indulás után nem sokkal megálltunk egy néptelen sikátorban, kicsit megijedtem, hogy most jön a veseelrablós rész, de szerencsére csak azért álltunk meg, hogy a sofőr a környék többi zugtaxisával közös whatsappcsoportban kiderÍtetse a jardok aktuális elhelyezkedését a környéken.

Uber

A taxizás olcsó, a zugtaxizás még olcsóbb, de Costa Ricában jelen van a még ezeknél is olcsóbb Uber is. Csak ahhoz kell internet.

Stoppolás

Mivel az egyéb eszközök olcsók és jók, csak nagyon kevésszer adtam stoppolásra a fejem. Sajnos egyszer sem jártam sikerrel, úgyhogy az a benyomásom, hogy nem igazán népszerű a helyzetváltoztatás ezen formája. Az is lehet, hogy csak nem volt szerencsém és azért valamilyen szinten működhet, de az biztos, hogy nem annyira jól, mint például Chilében.

img_20200310_130851_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://danimadarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr415558314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2020.03.27. 04:37:15

hát ezek a fontos infók hiányoztak nagyon már az életemből tényleg
süti beállítások módosítása