Latin-Amerikában távcsővel

Latin-Amerikában távcsővel

Hasznos infók: Punta Arenas

2017. január 20. - danimadarasz

Punta Arenasban rengeteg a turista, de maga a város nem kizárólag a turizmusról szól. Teljesen barátságos, hangulatos tengerparti városka, szuper tengerparttal és rengeteg sztriptízbárral/night clubbal, amelyek néha első ránézésre nem nagyon különböznek a kocsmáktól, nem árt figyelni. A hátizsákosok többsége csak egy vagy két éjszakát tölt a városban, általában csak átutaznak itt, esetleg pingvint néznek, pedig a pingvinnézésen kívül is van mit csinálni errefelé. Néhány hasznos infó (és egyben rövid programajánlat, a teljesség igénye nélkül) ha valaki véletlen erre jár.

Közlekedés: vannak taxik és buszok. Az utóbbiról elég nehéz tájékozódni, mivel nincsen róluk semmi elérhető a megállókban, de még a neten se nagyon, úgyhogy marad a kérdezgetés. Azonban a legjellemzőbb közlekedési eszköz a kettő sajátos kombinációja, a collectivo. Ezek fekete autók egy számmal a tetejükön. A szám jelöli az útvonalukat, amelyen bárhol le lehet inteni őket, és utána az útvonalukon bárhol ki lehet belőlük szállni és csak kicsit drágább, mint a busz (450-550 CLP). Azt, hogy melyik merre megy, szintén csak a sofőröktől vagy a helyiektől lehet megtudni, de ők nagyon segítőkészek.

Pingvinnézés: két kolóniát is meg lehet nézni. A Magellán-pingvin kolóniához (Isla Magdalena) menetrend szerint jár hajó minden délután (40.000 CLP). Zodiac-kal is lehet menni, ez kicsit drágább, viszont elvisz egy oroszlánfóka kolóniához is. A királypingvin kolónia a Magellán-szoros túloldalán, a Tűzföldön, Porvenirtől nem messze van. Több iroda is szervez egész napos utakat (60.000 CLP), de ha valaki amúgy is átmenne Porvenirbe, akkor kicsivel olcsóbban, Porvenirből is lehet fuvart szervezni. Komp 2x6.200, transzfer a kikötőből 1.000, transzfer a kolóniához oda-vissza 20.000, belépő 12.000, és egy éjszakát Porvenirben kell tölteni, de lehet vadkempingezni és vannak szállások egész olcsón is (10.000 CLP-től).

Zona Franca: hatalmas vámmentes bevásárlóváros Punta Arenas északi részén. Nem csak azért érdemes ellátogatni, mert a nagyobb üzletekben egy teljes polcsort szánnak a plüsspingvineknek, hanem mert a túracuccoktól elkezdve a hentesáruig szinte minden van és a dolgok többsége tényleg olcsó, még a magyar pénztárcának is. (Megközelítés: a collectivok közül sok elhalad mellette, a 15-ös a városközpontból közvetlenül ide visz.)

San Juan/Fuerte Bulnes/Puerto del Hambra: már írtam róla. Keményebb, többnapos túrának, de akár egy fél napos programnak is kiváló. Gyönyörű a táj, a természeten kívül néhány történelmi látnivaló is akad. A többnapos túra lehet keményebb is, folyókon kell átkelni, meg ilyenek, de ez kaland. Nyugodtan lehet vadkempingezni a környéken. Az időjárás nagyon szeszélyes, érdemes mindenre felkészülni. A túraútvonalakról szinte bármelyik turistairodánál tudnak adni térképet vagy infót. (Megközelítés: kétnaponta megy napi két busz, a pontos útvonalnak és indulásnak érdemes utánanézni, de amúgy a stoppolás nagyon jól működik.)

Tengerpart: mindenképpen érdemes egy kis időt rászánni. Meg amúgy is mindig királyság a tengerparton sétálni. A központhoz legközelebb lévő szakaszon vannak azok a mólók, amiken költenek a különböző kormoránok, elég jó látvány. Emellett a már kirepült fiatalok amolyan óvodákba tömörülnek a parton és néhány méterről lehet nézni, ahogy megrohamozzák a partra érkező öreg madarakat, kaját követelve, mire azok hosszas gondolkozás és küzdés után végre megtalálnak egy fiókát, amit megetetnek. Nem vagyok benne biztos, hogy mindig a sajátjukat. A városban és azon kívül is gyakorlatilag mindenhol jó a tengerpart, egy kis türelemmel mindenhol van esély albatroszokat, fókákat, delfineket, bálnákat látni, természetesen távcsővel könnyebb és élvezetesebb. Sőt, hajóroncsok is vannak. (Megközelítés: irány a part, a mólók közvetlenül a központ, a Plaza de Armas mellett vannak. Szerintem a legjobb szakaszok a várostól dél felé vannak.)

Reserva Nacional Magallanes: nekem nem volt nagy szám, de egy kis kirándulásra ideális. Belépős, de nem lehetetlen kikerülni a pénztárat, vagy az is megoldás, ha nem a park, hanem a mellette lévő Club Andino a célpont. (Megközelítés: elvileg van busz, de nem tudtam kinyomozni, hogy honnan megy. Sétával egy bő óra a városközpontból Nyugat felé.)

A bejegyzés trackback címe:

https://danimadarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9412132097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása