Latin-Amerikában távcsővel

Latin-Amerikában távcsővel

San Juan/Fuerte Bulnes/Puerto del Hambre

2017. január 16. - danimadarasz

Punta Arenasba az idegenek túlnyomó többsége két dolog miatt jön. Vagy ide érkeznek/innen mennek a Torres del Paine Nemzeti Parkba, vagy az Antarktiszra induló repülőjüket várják. Emiatt szinte mindenki egy, esetleg két éjszakát tölt itt, pedig jóval több időt is megérdemelne a hely. Például San Juan/Fuerte Bulnes/Puerto del Hambre és környéke, ami nem más, mint az amerikai kontinens legdélebbi csücske, itt kezdődik a Magellán-szoros, sokmindenből itt van legdélebbi a kontinensen és mindössze egy órányi autózásra van Punta Arenastól dél felé. San Juan környékén több túraútvonal is van. Divat azok között, akik több időt töltenek itt, hogy lenyomják az öt napos túrát a kontinens legdélebbi pontjára, a Cabo Foward-ra. Nekem először egy orosz srác áradozott róla, hogy mennyire jó kis túra és mennyire szép a hely. Ráadásul a helyi madarászgájdtól, egy otthoni madarásztól (Balu), és máshonnan is azt hallottam, hogy elég jó kis terep madarász szempontból is, úgyhogy úgy döntöttem, törlöm az útitervemből Ushuaiát San Juan kedvéért. A hagyományos öt napos túra helyett egy rövidebb, háromnaposat terveztem, egy kis hegymászással. A hegymászásból végül nem sok lett, mert az első este leesett eső és hó úgy eláztatta a hegyi ösvényt, hogy az út harmadánál inkább visszafordultam.

Punta Arenasból két naponta megy busz San Juan felé, de stoppal is könnyen el lehet jutni a 9-es út végéig, a túra kiindulópontjáig. Nem túl felkapott hely (egyelőre). Vannak külföldiek is, de túlnyomó többségben vannak a helyi arcok, legalábbis az első szakaszon. Az ösvények többé-kevésbé jelölve vannak, a tengerparti rész egész jól követhető. Néhány kilométerenként vannak kijelölt kempingezőhelyek, ahol tüzet is lehet rakni. Az időjárást a déli tengerek diktátlják, úgyhogy elég szeszélyes. Nekem mákom volt, mert napsütés is jutott a jégesőn, a hóviharon és a brutál esőn kívül (mindez 3 nap alatt), de azok a venezuelai srácok, akik utánam jöttek, már nem voltak ilyen szerencsések, öt nap folyamatos esőt kaptak a nyakukba. Cserébe a táj gyönyörű, teljesen világvége fíling, fókákkal, delfinekkel, bálnákkal, meg minden. Szóval ha valaki errefelé jár és van ideje, érdemes kiugrania San Juanba, nem jár rosszul vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://danimadarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9112130307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása