Latin-Amerikában távcsővel

Latin-Amerikában távcsővel

Paramo, Kolumbia

2022. február 25. - danimadarasz

A paramo egy növényzet/élőhelytípus, ami az Andokban található kábé 3500-4500 méter körüli magasságban. Jellegzetes növénye a frailejon, ami olyan, mint egy pozsgás levelű pálma, kicsi lombbal és vastag törzzsel. Nem botanikusoknak - például nekem - erről a növényről lehet legegyszerűbben felismerni hegymenetben, hogy hol kezdődik a paramo. A paramón Dél-Amerikai viszonylatban alig esik az eső, viszont meglepően hideg tud lenni, hajnalban bőven 10 fok alá tud esni a hőmérséklet. Mivel magashegyekben van, tájképileg is nagyon adja, tehát amúgy is érdemes lenne felkeresni, de mint speciális növényzet, speciális madarakat is vonz. Emiatt madarasoknak kötelező úticél, ha arra járnak.

img_6430.JPG

Frailejónok

Szűk három hétre csatlakozott Tomi madaras kispajtásom a kolumbiai kóricálásra, a paramót már együtt kerestük fel. Két területet látogattunk meg. a Keleti-Andokban a Sumapaz Nemzeti Parkot, ami a világ legnagyobb egybefüggő paramója, valamint a Nyugati-Andokban a Nevado Del Ruiz-t, ami egy 5000 méter fölötti aktív vulkán körül található. A két paramo csak néhány száz kilométerre van egymástól, de ez a távolság elég volt ahhoz, hogy több, egymáshoz ugyan hasonló, de külön madárfaj alakuljon ki. A madarak mellett az Andok magashegyi része azért is jó úticél, mert teljesen más a táj, mint az alacsonyabb részeken. Az itt lakóknak is alkalmazkodni kellett az eltérő, zordabb körülményekhez, a települések egész másképp festenek és teljesen más hangulatúak, mint lejjebb.

Egy apró tanulság a látogatásunkról a paramókon. Az alap, hogy nem árt melegebb ruha, de 4000m körüli magasság nem csak alacsonyabb hőmérséklettel jár, hanem a levegő is jóval ritkább. Emiatt nem a legjobb ötlet a paramóra felérve a kocsiból kiszállás után egyből rágyújtani, mert azonnal beüt a hegyi betegség, mint ahogy én is jártam. Jó fél óráig nem nagyon tudtam mással foglalkozni, csak azzal, hogy valahogy kapjak rendesen levegőt. Szerencsére hamar elmúlt és a nap végén már egész jól mentek gyalog az emelkedők, de az egyből cigi akkor is rossz ötlet volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://danimadarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2517766458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása