Latin-Amerikában távcsővel

Latin-Amerikában távcsővel

Hasznos infók: Argentína

2017. január 01. - danimadarasz

Mielőtt elindultam, elég sok időt töltöttem infógyűjtéssel a helyekről, ahova el szerettem volna jutni. Van néhány dolog, amit jó lett volna tudni a megérkezésem előtt, úgyhogy megpróbálom ezeket összegyűjteni, hátha valakinek a hasznára válik. Legalábbis én baromira örültem volna, ha ezeket a dolgokat már ideérkezésem előtt tudom. Habár még nem jártam be az országot, azért néhány dolgot már megtudtam az elmúlt másfél hónapban.

Árak: Argentína drága ország. Ideutazásom előtt azt hallottam, hogy nagyjából otthoni árak vannak, ez viszont sajnos nem igaz. Három dolog van, ami olcsóbb, mint otthon: a húsok (a felvágottak nem), a töményszesz és a cigi. Minden más, vagy legalábbis majdnem minden más viszont kábé kétszer annyiba kerül, mint Magyarországon, az importált termékek pedig még többe.

Néhány példa a szupermarketekből (2016.12.30.):

  • Coca Cola 1,5l: 600 Ft
  • Sör (nem kézműves) 0,5l: 500-800 Ft, 1l: 700-1200 Ft
  • Bor 0,75l: 1200 Ft-tól
  • Felvágottak, sajtok: 3500-8000 Ft/kg
  • Milka 100g: 800-1000 Ft
  • Chips 65g: 5-700 Ft
  • Zöldségek, konzervek: nagyjából otthoni árak

A belépőkért a helyek többségénél kétszer-háromszor kérnek el a külföldiektől, mint a helyiektől.

Utazás: A tömegközlekedés elsőre elég kaotikus, de amúgy meglepően jó. Főleg a buszok, más közlekedési eszköz nem is nagyon van. Nagyjából mindenhova el lehet jutni tömegközlekedéssel, bár sokszor komoly kihívás kinyomozni, hogy az adott helyre hogyan is kell eljutni. A helyi buszokat leszámítva az utazás is nagyon drága.

Pénzváltás: A nem túl turistás részeken nem egyszerű dolog. Először még viszonylag simán tudtam váltani a pénzváltónál, de decemberben valami szabályra hivatkozva már elküldtek a bankba. A bankból másfél óra sorbanállás után elküldtek, mert akinek nincs számlája náluk, annak nem váltanak pénzt. A turistás helyeken szerencsére egyszerűbb a dolog és nagyon hasznosak még az árbolito-k, a pénzváltók közelében ácsorgó gyanús külsejű alakok, akik folyamatosan azt mondogatják, hogy „cambio”. Ha kicsit nyomott árfolyamon is, de náluk legalább lehet pénzt váltani. (Amíg nem volt lebegő árfolyam és létezett a dolár blue, kizárólag nem hivatalos helyeken volt érdemes váltani. A dolár blue 2016-tól nem létezik, a hivatalos és nem hivatalos váltók árfolyama között általában kicsi a különbség.)

Pénzfelvétel automatából: Nem éri meg, csak legvégső esetben. Az automaták az amúgy sem kicsi banki költségeken kívül még kábé 100 pesot (kb. 2.000 Ft) felszámítanak tranzakciónként, ráadásul az automaták többsége nem ad ki 1.000 pesonál (kb. 20.000 Ft) több pénzt egyszerre (van, amelyik kiad 2500-at is).

Ünnepnapok: rengeteg ünnepnap van errefelé, évente kábé 30, ráadásul ezekkel még a helyiek sincsenek mindig tisztában. Elég kényelmetlen szituációkba lehet belefutni, ha valamit elakarsz intézni, aztán hirtelen kiderül, hogy ünnepnap van és pont zárva van, ahova indultál, vagy pont hétvégi menetrend szerint közlekednek a buszok és amivel menni szerettél volna, pont nem jön.

Nyitvatartás: a boltok többsége dél és délután egy környékén bezár és csak délután 4-5 körül nyit ki újra. Vasárnap szinte minden zárva van, szombaton pedig csak délelőtt vannak nyitva.

Sorbanállás: Gyakorlatilag mindenhol, mindenért sorba kell állni. Ha bármit el szeretnél intézni, érdemes több időt rászánni, mint elsőre gondolnád (azért csak akad valami közös Magyarországgal :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://danimadarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9412089181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása