Latin-Amerikában távcsővel

Latin-Amerikában távcsővel

Egy kicsit a terepmunkáról (2016.12.02.)

2016. december 06. - danimadarasz

A birtok, amin dolgozunk, La Plata egyetemének kutatási területe. Van itt jópár olyan faj és fajcsoport madárból, amiről csak nagyon keveset tudnak, ezen próbálnak változtatni a helyi srácok. Az elején kicsi kommunikációs zavart okozott, hogy csak spanyolul mentek a madárnevek, de kábé 50-60 gyors megtanulása után már egész gördülékenyen ment az itteni kutatások megismerése. A módszerek igen változatosak, a vonuláskutatás és állománytérképezés helyett elsősorban a szaporodásbiológiára, illetve ehhez kapcsolódó témákon van a hangsúly.

Sokféle munka folyik párhuzamosan, fészkek kamerás megfigyelésétől kezdve a fészekparaziták kutatásán keresztül a növénytani felmérésekig. A legtöbb energiát két harkály- és négy énekesmadárfaj kutatása emészti fel, mi is az időnk kb. 95%-ában ezekbe segítünk be. Ennek is a legnagyobb részét a fészkek felkutatása, illetve azok monitorozása viszi el.img_0197.JPG

Naponta kétszer irány a terep, keressük a revíreket és azokban a fészkeket. Amikor megvan egy fészek, jöhet a fáramászás, ha tükörrel nem lehet pontosan megnézni, hogy mi a helyzet a fészekben. A másik fő tevékenység a már megtalált fészkek (eddig összesen kb 200 db) felmérése. Néhány naponta körbe kell járni az összest és megnézni, hogy mennyi tojás/fióka van, esetleg valami lerabolta-e a fészkeket, (sajnos elég gyakran történik ilyesmi, ilyenkor pár nap múlva lehet megint keresni az új fészket). Mindegyik fészekből/odúból legalább egyszer, de fajfüggően többször is kivesszük a fiókákat. Ilyenkor olyan dolgokat kell elvégezni, mint különböző mérések, parazitagyűjtés, vérvétel, stb. Azt most inkább ne feszegessük, hogy pontosan mennyire etikus a költő madarak rendszeres zaklatása és hogy ez mennyire áll arányban a kapott eredmények gyakorlati hasznával.

A meló legjobb része az, hogy amikor ilyen részletességgel fésüljük át a terepet, akarva-akaratlanul is belefutunk gyakorlatilag minden madárba és egyéb élőlénybe, ami az adott helyen előfordul. Sajnos elég egysíkú élőhelyen folyik a munka, de azért így is lehet látni mindenféle érdekeset és izgalmasat, sokszor egész közelről. A szabadnapokon pedig fel lehet deríteni az eltérő élőhelytípusokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://danimadarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8112028631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása