Latin-Amerikában távcsővel

Latin-Amerikában távcsővel

Murgák között a montevideói karneválon

2017. március 17. - danimadarasz

Montevideóba érkezésem előtt, még Chilében mondta néhány uruguayi cimbora, hogy mennyire szerencsés az időzítésem, mert még pont el fogom csípni a montevideói karnevál végét. Mivel eddig csak a riói karneválról hallottam, lélekben elkezdtem készülni kamionokon táncoló cérnatangás lányokra, szambára és hajnalig tartó utcabulikra. Érkezésem után kiderült, hogy a montevideói karnevál (egy-két utcai felvonulást leszámítva) nem a szinte meztelen táncoslányokról szól, hanem a humoristák és a hagyományos előadóművészek mellett főleg a murgákról.

A murga egy előadói/zenei műfaj a spanyolnyelvű világban, de ez a nevük a műfajban utazó társulatoknak is. Országonként változnak a jellemzőik és a népszerűségük, talán a legnépszerűbb és leghíresebb az uruguayi változat. Az uruguayi murgákban egy csoport főleg férfi beöltözik minél feltűnőbb, minél színesebb ruhába, feltűnő arcfestéssel, aztán zenélnek, táncolnak és énekelnek a színpadon. Az énekek között rövid szöveges részek vannak, murgánként változik, hogy milyen arányban. Egy murga előadása egy óránál rövidebb és a műsornak vannak fix pontjai. Ilyen például, hogy a műsor végén a murga lemegy a közönségbe, aztán köztük és velük énekelnek meg táncolnak. A műfaj népszerűsége talán annak köszönhető, hogy nem klasszikusokat adnak elő, hanem mindig aktuális, főleg politikai témákat dolgoznak fel, a murgák zenés és humoros stílusában.

uruguay-murga-montevideo.jpg

A montevideói karnevál mintegy negyven napja alatt az ország legjobb murgái versenyeznek egymással a város különböző helyszínein. Már csak azért sem hasonlít a rióira, mert az előadások nem az utcán vannak, hanem a városban elszórt színpadokon, belépőért lehet megnézni őket. A népszerűségükről sokat elárul, hogy a karneválra több belépőt adnak el, mint az uruguayi focimeccsekre egy teljes szezonban (és az uruguayi focimeccseken nem kétszázan lézengenek a lelátókon). Mivel ilyen népszerű az esemény, és aktuálpolitikai témáktól sem mentes, megesik, hogy egy-egy miniszter élőben nézheti az első sorból, ahogy éppen őt figurázzák ki.

Montevideóban egy olyan zenészlakásban sikerült megszállnom, ahol mindegyik másik vendég kizárólag azért jött Uruguayba, hogy megnézze a karnevált, azon belül is a murgákat, úgyhogy akarva-akaratlanul is sikerült elég sokat megtudnom a dologról. A szálláson lakó többi srác többsége Chiléből érkezett, ahol olyan tíz évvel korábban jött létre az első uruguayi murga egy uruguayi murga-sztár közreműködésével. Azóta nagyjából tíz ilyen alakult. A chilei lakótársaim mindegyike valamelyik murgában játszott, Montevideóba az élményen kívül tanulni is jöttek. Teljesen rá voltak pörögve a karneválra, és mindig hívtak magukkal murgát nézni, így néhány este velük tartottam. Nyilván nem értettem mindent az előadásokból és ami poént felfogtam, azok közül se ismertem soknak a hátterét, de a srácok lelkesedése kifejezetten szórakoztató volt és sokat emelt az élményen.

A bejegyzés trackback címe:

https://danimadarasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7312343949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása